Kıyık Köyü Hakkında

Kıyık Köyü Hakkında

10.06.2015 10401

Köyün çok eski bir tarihi vardır. Eski ismi Kıjıltak olan köyün Harf İnklabıyla Kıyık ismini almıştır. Köy halkının geneli 1. Dünya Savaşı döneminde Rus´ların elinden kaçıp bu köye yerleşmişlerdir. Göç döneminde köylüler buraya gelirken burda Ermeniler yaşıyordu. Göç sonrasında bu köyde yaşayan Ermeni´ler de Ermenistan´a gitmek durumunda kaldılar. Çevre köylerde hala Ermeni vatandaşlar yaşamaktadır.

                    Muş merkezine 15 km uzaklıktadır. Murat nehri köyün iki tarafını dolaşmakta. Bir tarafında Çatbaşı köyü bulunmakta. Diğer tarafta Tarım işletme Müdürlüğü bulunmaktadır. Ovada bulanan köy düz bir alana sahip. Eski su yatağı olduğundan çok sayıda kum ocakları bulunmaktadır.

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.Karpuz, kavun tarımı iyi bir kalitede yapılmaktadır.. Şeker pancarı konusunda iyi bir verim alınmaktadır. Bunun dışında buğday, mısır ve domates vs. yetiştirilen ürünlerdir. Muş ilinin kum ihtiyacını büyük ölçüde Kıyık Köyü karşılamaktadır. Kum ocaklarında oluşan göletlerde balık yetiştiricliği planları yapılmakta.

 

Köyde, ilkokul yanında  ortaokul bulunmaktadır. Her bir mahallede birer olmak üzere köyde üç adet cami bulunuyor. Köyün içme suyu şebekesi var kanalizasyon şebekesi vardır . Sağlık ocağı yoktur ancak sağlık evi vardır.

 11-03-202011-03-202011-03-2020